woensdag 17 augustus 2011

De gespecialiseerde vlieg

In HLN vandaag een artikel van Katrien De Meyer getiteld : Boeren klagen steeds sneller over het weer. Door specialisatie zijn ze veel afhankelijker van het weer. Een tuinbouwer wil ander weer dan een maïsteler.
"De boer" bestaat niet meer, elke landbouwer heeft zijn specialisatie.
Robert Heinlein was een Amerikaans science fiction schrijver. In elk van zijn werken komt de self- made, onafhankelijke man naar voor, die de staat niet nodig heeft en zelfs wantrouwt. De Amerikaanse held. Hij geloofde in de veelzijdigheid en het probleemoplossend vermogen van elk individu.
Hij schreef:

"A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyze a new problem, pitch manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly.
Specialization is for insects."

Wat is de specialisatie van een vlieg?




(Elk menselijk wezen zou in staat moeten zijn om een luier te vervangen, een invasie te plannen, een varken te slachten, een gebouw te ontwerpen, een sonnet te schrijven, de boekhouding te doen, een muur te bouwen, een gips te plaatsen, de zieken te verzorgen, bevelen te ontvangen, samen te werken, alleen te handelen, vergelijkingen op te lossen, problemen te analyseren, mest onder te spitten, een computer te programmeren, een smakelijke maaltijd te bereiden, efficiënt te vechten en galant te sterven.
Specialisatie is voor insecten.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten