vrijdag 19 augustus 2011

Goudmeisje

Lieve Goldy,

Je hebt méér gedaan dan alleen mijn blog bekeken. Je bent mijn eerste volger en je hebt een mooie oefening gedaan in begrijpend lezen en een greep gedaan naar de verborgen items in de blog.
Ik ben daar zeer blij mee!
Je schrijft dat je jaloers bent (stiekem) op de vormgeving, de lay out. Niet nodig hoor, de lay out is echt niet moeilijk. Op de takenbalk zie je staan "ontwerpen". Wanneer je die functie aanklikt zie je telkens mogelijke bewerkingen. Je kan er foto's mee uit je archief halen of van het web. De achtergronden die mogelijk zijn worden ook aangegeven, je kan de kleur bepalen enzovoort. Probeer het maar eens uit als je wat tijd hebt, het is echt niet zo moeilijk. .
Het werk van Hugo Claus .... Je merkt direkt, zeg je, dat ik een fan ben.
Zijn poëzie is mij in de loop van vele jaren zo eigen geworden dat er geen dag voorbij gaat zonder dat ik mij een gedicht of vers voor de geest haal. Zijn Verzamelde Gedichten, het dikke blauwe boek ligt op het tafeltje naast mijn zetel en als we op reis gaan is er altijd wel een plaatsje waar het in past. Lang geleden handtekende hij voor mij zijn eerste verzamelbundel. 
Mijn nick-name , ingewijde, is geïnspireerd door het eerste vers in het eerste gedicht van zijn beste cyclus "De Oostakkerse Gedichten", die hij rond zijn 20 ste jaar schreef.
Ongelofelijk geniaal : " de ingewijde heeft geen lippen, de kraamvrouw zwijgt / De kwalen der kinderen en kwalen alleen openbaren / wat in het vel der ouders is gekanteld ...
Zoek het maar eens op, en indien je het niet vindt dan bezorg ik het je wel, langs deze weg.
Jouw opmerking over specialisatie is mooi. Het tegenovergestelde van specialisatie is veelzijdigheid , en dat wordt in het citaat van Heinlein wel benadrukt. Gelukkig hebben de meeste mensen veel kwaliteiten, verschillende gaven en daar bovenop nog iets dat ze heel goed kunnen, en dat noemt men dan teredht specialisatie.
Specialisatie naast veelzijdigheid is toch ieders droom ?
Ik ben blij dat ik achter de vorige zin een vraagteken kon plaatsen. Dat is, zoals je opmerkte, de bijbedoeling van de blog. Wat nadenken, wat vragen stellen, antwoorden aan de lezer laten, een discussie voeren en zoals ik nu doe met heel veel plezier antwoorden op je lieve brief.
De "Geschiedenis " heb je niet goed begrepen. Het gaat hier niet over de Watergate affaire, die Nixon's kop gekost heeft, maar over de ontkoppeling van de amerikaanse ( ik schrijf met opzet geen hoofdletter) dollar van de gouddekking, die gelijk welke munt vroeger had. Tot wat dit besluit heeft geleid zie je op heden vertaald in beurscrashes, de muntontwaarding en de dreigende recessie die de wereld boven het hoofd hangt. Er dreigt een hyperinflatie, waarbij alles veel duurder wordt en die onze huidige levensstandaard wel eens een grote knauw zou kunnen geven. Ik blijf het met belangstelling volgen. Gisteren was er op de amerikaanse zakenzender CNBC een ongeziene scheldpartij. De ene  analist had enkele  maanden geleden het grote publiek bankaandelen aangeraden, de andere stelde dat technologieaandelen beter waren. Beiden moesten gisteren hun wonden likken en konden meteen niet nalaten van elkaar nog eens toe te bijten en na te trappen.
Ondertussen stijgt de prijs van hetgeen Nixon verwierp, het goud ( werd een barbaars reliek genoemd) tot ongekende hoogten. Gisteren werd een all time high genoteerd. Ook zilver wordt duurder. Geld wordt bijgedrukt en is verworden tot een schuldbekentenis in plaats van werkelijk waarde te hebben. De edele metalen zijn niet onderhevig aan willekeurige vermenigvuldiging, zoals christus met de broden en de vissen deed en daarna als bisnummer nog water veranderde in wijn.  
Dat brengt ons bij jouw vraag of ik Chistelijk ben en die stel je aan de hand van "Eerwaarde, Zijn Heiligheid".
Ik las deze tekst enkele jaren geleden en werd getroffen door de kwade ondertoon van het schrijfsel ( de herhaling van het woord "nobody"). Het zich "eer waardig " noemen is niet de taak van de aan iedere andere gelijkende mens. Iedereen moet gelijk zijn, en in die christelijke waarde kan ik mij wel vinden. In het in de rand van het verschijnsel Christus opgerichte instituut "kerk" heb ik helemaal geen zin. Het instituut is door de kruistochten en de inquisitie de grootste oorlogsmisdadigers-  en moordenaarsbende uit de geschiedenis. Hitler, Stalin en Atilla de Hun werden met veel bravoure geklopt.
Dat het instituut nu verworden is tot een machteloze, tandenloze en belachelijke bende senielen stelt me gerust. 
Is hun vergaan en de vele lege plaatsen in de kerken niet het bewijs van het bestaan van de goedwillende god?
Nu heb ik mijn tweede vraagteken kunnen plaatsen. Dat is dank zij jou en je gewaardeerde opmerkingen op de blog.
.
Ik groet je,Goldy, goudmeisje, en omhels je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten